Mikroorganismerna gör dig till den du är

Rob Knight TED
Tänk att alla ytor omkring dig är tagna av mikroorganismer (även kallade mikrober), de flesta är nyttiga och till och med livsviktiga för oss. De olika mikroorganismerna kämpar ständigt för att dominera över andra varandra. Dygnet runt. Året runt. Det har faktiskt pågått de senaste 4,5 miljarder åren, ändas sedan jorden bildades och den första mikroorganismen kom till.

Vi människor har intresserat oss för våra kroppar och hälsa i alla tider. Men med olika fokus på forskning, dieter, metoder och prylar. Genforskningen har till exempel fått mycket uppmärksamhet det senaste decenniet. Just nu ökar även intresset för mikrobernas betydelse explosionsartat och forskarna säger till och med att ”våra mikrober gör oss till dem vi är”.

Vi lär oss mer om det mikrobiologiska universum vi lever i, en rullgardin hissas upp och vi ser plötsligt vad som pågår runt om och i oss. Att mikroberna hjälper oss smälta maten, utbildar vårt immunsystem och hjälper oss att stå emot sjukdomar. De påverkar till och med hur vi beter oss, vår psykiska hälsa och har ett finger med i spelet om vem som blir myggbiten på semestern. Inte jag, lucky me 🙂

Vår hjärna är fantastisk och har länge beundrats, men nu intresserar vi oss mer och mer för magen och dess mikroskopiska små invånare. Redan de gamla egyptierna hade kanske koll på magens betydelse, eftersom de omsorgsfullt tog hand om lungor, magsäck och hjärta hos de döda, medan hjärnan lämnades helt utan intresse. Märkligt och intressant.

Precis som i samhället i stort mår vi bättre av mångfald och inte enfald – många olika människor och olika bakteriekulturer. Amen.

Bakterier och andra mikroorganismer har alltså stor betydelse för hur vi mår och med vilken känsla och kvalitet vi lever våra liv. Då är det ju inte så klokt att försöka radera ut dem med handsprit och klorin. Rengöringshysteri gör ingen lycklig. Det känns rimligare att leva närmare naturen för att hålla oss friskare, odla eget eller handla ekologiskt som inte är besprutat. (Naturfolken har till exempel inte den allergiexplosion som vi har här i västvärlden, troligen för att de utsätts för en större variation av bakterier nära naturen.)

Vi börjar förstå att vi ska äta varierat, det ”trendar” att äta fermenterad mat som kimchi och dricka kombucha. Njut av ostar, yoghurt, surdegsbröd och det skadar inte att bara snabbskölja morötterna du drar upp ur det egna landet i sommar – lite jordbakterier kryddar våra liv. Precis som i samhället i stort mår vi bättre av mångfald och inte enfald – många olika människor och olika bakteriekulturer. Amen.

Hur skulle det förresten gå till att eliminera mikroorganismerna genom städning, de är stört omöjliga att radera permanent. Det mikrobiologiska kriget fortsätter med full kraft på den desinficerade ytan så snart städtrasan lämnat den. Och som man brukar säga – if you can´t beat them, join them. Välj istället en probiotisk livsstil och välj in den bakteriekultur du vill ha i ditt liv, i hemmet och i magen.

Hör mer om de fantastiska mikroberna som gör oss till dem vi är – möt forskaren Rob Night från University of California San Diego i detta TED Talk. Vi delar hans drivkraft och övertygelse att mikroorganismer har betydelse för friskare människor och en friskare värld.

/Linda Rosendahl Nordin
Pure Effect