Städa med mat? Pure Effect Insights med Pär Svahnberg

Cleaning with food - lemons

STÄDA MED MAT?

Möt Pär Svahnberg, doktor i organisk kemi, VD på Toxintelligence och del av Pure Effect Advisory Network. I en tid av ekologiska ideal och ”giftminimering” är det lätt att tappa bort sig i innehållsförteckningar och löpsedlar. Men vi tror på att kalibrera kompassen och  balansera diskussionen, så vi intervjuade Pär för att dela bilden från en kemiexpert.

I media skrivs mycket om hälso- och miljötrenden att städa med mat. Vad säger du om att städa med t ex citron och ättika?
Det är generellt inte särskilt smart att städa med mat. Och varför skulle det vara det? Sant är däremot att ättika kan fungera mot kalkavlagringar eftersom det är en väldig sur kemikalie. Men att tro att ättika eller citron innebär ”kemikaliefri” städning är helt felaktigt. Allt består av kemikalier, så även ättika och citron. Jag skulle inte ge mina barn ättika och citron att städa med som reklamen i tunnelbanan föreslår. Det är otroligt surt för huden och svider dessutom.

Så att städa med livsmedel i ett försök att städa kemikaliefritt fungerar alltså inte, förklara varför?
Rengöring handlar generellt om att avlägsna fet smuts från en yta genom att göra smutsen vattenlöslig. För att lyckas med detta måste den rengörande produkten innehålla tensider. Tensider ingår sällan i mat. Vi skulle kunna räkna på hur många citroner som skulle behöva odlas och fraktas runt per år för att städas med. Klokast för hälsa och miljö är om vi använder saker till det de är avsedda för.

Miljömärkning och korta innehållsförteckningar brukar ges som ett allmänt tips för den som vill välja skonsamma produkter. Funkar det, kan man miljömärka en citron t ex?
En citron skulle sannolikt inte gå att miljömärka eftersom den innehåller mycket limonene som har följande harmoniserade kemikalieklassificering i EU: ”Mycket giftigt för vattenlevande organismer med långtidseffekter”.

Beträffande innehållsförteckningens längd är det lite av en skröna tycker jag. En vanlig frukt innehåller hundratals kemikalier, en vanlig måltid cirka 10 000 kemikalier. Och så vidare. Det viktiga är förstås vilka kemikalier rengöringsprodukten innehåller, och hur effektivt den gör rent för just den tillämpning som är aktuell. Inte antalet kemikalier som ingår.

Det naturliga lyfts ofta fram som det mest hälsosamma för oss människor. Är det som kommer från naturen alltid ofarligt alltså? Hur ser du t ex på valet mellan syntetiska och eteriska parfymer?
En kemikalies ursprung saknar betydelse för dess toxikologiska egenskaper. Det finns över 130 miljoner olika kemikalier i vår värld. De flesta av dem är naturliga. Dessa över 100 miljoner olika naturliga kemikalier har naturligtvis inte samma egenskaper. Strösocker är naturligt, morfin är naturligt och bomull är naturligt. Dessa tre kemikalier har mycket större likheter med sina syntetiska kusiner sukralos, amfetamin respektive nylon än med varandra. Mineraolja och flugsvamp är kommer också från naturen. En kemikalies egenskaper beror på dess kemiska struktur, inte på dess ursprung.  När det gäller dofter måste man komma ihåg att eterisk olja och parfym är samma sak rent toxikologiskt. De har samma egenskaper, det som skiljer är ursprunget. Många vanliga ekologiska ingredienser som pepparmint, lavendel och eteriska oljor är idag klassade som allergiframkallande.

Hur skulle du rekommendera att man väljer städprodukter om man vill välja det bästa för miljö och hållbarhet?
Välj koncentrerade produkter som gör rent på ett effektivt sätt. Tänk på det ledande svenska handdiskmedlet, det är lysande exempel på en bra rengöringsprodukt. Ger ett bra diskresultat varje gång och räcker länge, och detsamma gäller för valet av städprodukter. Generellt ska livsmedel ätas och städning göras med skonsamma rengöringsmedel. Det är bäst både för miljö, hållbarhet och hälsa.

Text: Linda Rosendahl Nordin

 

Pär Svahnberg

Namn: Pär Svanberg
Yrke/bakgrund:
 doktor i organisk kemi, vd på Toxintelligence och ingår i Pure Effect Advisory Network
Läser just nu: Jag läser mest facklitteratur och godnattsagor för mina barn.
Lyssnar på: Just nu lyssnar jag mycket på Kents näst sista skiva Tigerdrottningen som är vansinnigt bra.