Nobelpris i kemi – till naturens egen design

Årets Nobelpris påminner oss om kraften i naturens egna lösningar. Det som tagit naturen miljarder år att åstadkomma kan stå modell för utvecklingen av nya hållbara lösningar. Pure Effects bioteknologisk klädvård och rengöring baseras på naturens design och funktion, dvs naturens egna rengörare: mikroorganismerna. Därför riktar vi strålkastarna mot årets nobelpris i kemi och varför det är så oemotståndligt spännande.

Nobelprisen delas årligen ut till personer som anses ha ”gjort mänskligheten den största nyttan” inom sitt område – medicin, fysik, kemi, ekonomi och litteratur. 2018 delas priset i kemi för andra året i rad ut till framstående biokemister för deras extraordinära bidrag till mänskligheten. Frances H. Arnold tilldelas ena hälften ”för riktad evolution av enzymer”, och tilldelas den andra hälften George P. Smith och Sir Gregory P.Winter ”för fagdisplay av peptider och antikroppar”.

”Evolutionens styrka syns i livets mångfald. 2018 års Nobelpristagare i kemi har tagit kontroll över evolutionen och nyttjat den för ändamål som gör störst nytta för mänskligheten.

 

Enzymer framtagna genom riktad evolution används för att tillverka allt från biobränslen till läkemedel. Antikroppar utvecklade med en metod kallad fagdisplay, motverkar autoimmuna sjukdomar och kan i vissa fall bota spridd cancer.” www.nobelprize.org

 

Så, vad är det Arnold har kommit på? Mycket forskning har gjorts för att speeda upp och göra enzym mer potenta. Enzym är en slags katalysatorer för kemiska processer. Ett enzym kan bestå av flera tusen aminosyror som länkas samman i långa kedjor som veckas till en tredimensionell struktur. Tidigare har man försökt räkna ut hur den invecklade arkitekturen ska göras om för att ett enzym ska få nya bättre egenskaper. Man har försökt att logiskt tänka fram och systematiskt och strukturerat prova sig fram. Men det visade sig svårt även med dagens kunskap och datorkraft.

I början av 1990-talet bestämde sig Arnold för att överge den metoden, och istället låta sig inspireras av naturens egen metod för att optimera kemi: evolutionen.

Arnolds metod baseras på selektion och principen ”survival of the fittest” för att på ett mer kaosartat och slumpmässigt sätt få fram de bäst presterande enzymen. Hennes framsteg beskrivs som ”riktad evolution” och metoden hjälper oss idag att t ex producera mer miljövänliga bränslen och tvättmedel än vad som tidigare var möjligt.

Bara fyra kvinnor har tidigare tagit emot Nobels pris i kemi. Arnold är nu den femte kvinnan någonsin och vi ser fram emot många, många fler.

Tanke: Genom att inspireras av hur naturen gör kan vi få jobbet snabbare gjort. Och genom att våga släppa taget om en del strukturer kan vi låta kaos visa vägen.

/av Linda Rosendahl Nordin

 

Nobel prize chemistry2018