En lugn december

Idag på väg hem slog det mig – två veckor till julafton och ingen stress. Är det inte nu vi brukar rusa mellan glöggmingel, skyltfönster, projektavslut och flåsa något om vem ska ta med vad till julbordet. 

Är det vårt knytis-julbord på julafton som svalnar av stressen? Att släkten tar med lite mat var, alla vet vem som fixar vad. Men så har det ju alltid varit. Är det lugnare kanske för att vi inte har några julbord med jobbet? Det  tar annars några kvällar i december, men mat och fest kan inte vara den enda förklaringen.

Är det de svarta skjortorna jag köpte? Jag träffade Maja från Steam hotell, vilken underbar människa förresten, och hon hade för ett par år sedan bestämt sig för att bara ha svarta kläder. Tråkigt? Så snyggt i alla fall. Och enkelt. Jag gjorde inget mer av den iden just då, men jag köpte i alla fall två nya skjortor (eller vad man nu kallar det när man som jag inte känner sig så blusig men ändå inte herrskjortig…) De blev en go-to-lösning nästan varje dag, med ett par svarta byxor eller jeans. Du vet när man inte hinner, vill eller orkar tänka ut något. Ungefär varje morgon för mig. Less is more. Är det det svarta som gjort min december så skön?

Eller  yogan? Jag har alltid tänkt att en träningstimme ska kännas, med rejäl värk och mycket svett (det har nog hindrat mig att komma iväg till träning). Yoga kändes lite waste of time faktiskt, men oj vad fel jag hade. Nu kan jag säga att yogan bär upp mina veckor. Den ger mig några extra liv varje dag som Nour beskrev det så bra i Landet Lyckopiller på SVT. Och den gör mig lite mjukare och snällare. Även i december.

Ett mål jag hade för hösten var förresten att åka på en yoga-retreat. Det var fullt i november men det fanns möjlighet i december. På fullt allvar har jag säkert tänkt på den där retreaten hundra gånger sen vi bokade det – med målet att vi ska ha styrt upp julen och paketen till dess. Och paketen blir inte lättare att bestämma för att de är få, bara viktigare att de blir rätt. Så målet blev en dag i det förväntade decemberkaoset med mig själv.

Och på jobbet då? Jul är ingen peak för rengöringsprodukter, det gör ju december lugnare. Förr, när jag var liten, var det mycket prat om julstädning, jag minns att mamma skulle putsa all koppar och damma av alla hyllor man varken når eller ser. Tack och lov att tiderna förändras. I december är det ju så mycket annat som ska hända, och visst är det skönare att snabbstäda av lite i farten och sen göra något kul med dem man tycker om. Men på det nya året kommer ljuset och solen med energi och nystartskänslor, jag längtar.

svart blus

Clothing Mist och Shoe Mist är i och för sig världens bästa present till julklappsspelen som många leker på julen – när man tar med en klapp, slår tärning och ser vem som får den. Vem vill inte tvätta lite mindre och ta hand om sin garderob. Verkligen ett bra tips i juletid och dem skickar vi iväg många av nu i december. Det känns superkul, och ger förstås energi.

Nej vad är det egentligen som gör december så lugn och skön? Inte är det att vi skaffat hundar som behöver duschas varje dag i ett kladdigt decemberväder. Garanterat inte heller klimatförändringarna, Trump eller Brexit. Är det för att jag äter ägg eller lyssnar på Miss Li? Egentligen har nog december blivit lugnare år för år, kanske är det mitt i livet jag börjar fatta galoppen. Jag kom inte längre den där stunden på väg hem. Men det spelar ingen roll. Det finns inget facit till en lugn december, men nu är den här och jag njuter.

Ta hand om er,
Linda