Den smutsiga historien om tvätt

Den smutsiga historien om tvätt

Idag sliter vi inte ut våra kläder, vi tvättar sönder dem. Varför tvättar vi och vad kostar det egentligen i pengar, energi och slitage av kläderna egentligen? Vi har grävt oss ner i ämnet och konstaterar - det finns många, många vinster om vi lyckas minska vårt globala tvättande. Och det kan vi idag, med hjälp av nya vanor, bioteknik och luktborttagande bakterier.

För hundra år sedan tvättade vi våra kläder av hygieniska skäl. De luftades, skrubbades och kokades i jakten på den otäcka smutsen, kolera, tyfus och löss. På den tiden var rädslan för bakterier berättigad. I dag handlar tvätt mer om att tvätta för att lukta gott. Eller kanske rädslan för att lukta illa. Att slänga kläderna i tvättkorgen i slutet av dagen är lite som att städa, att få kläderna ur vägen. Eller varför slänger du kläderna i smutskorgen?


Vi människor är vanedjur och verkar ganska oroliga för vad folk ska tycka om oss. Att ta fram nytvättade kläder ur garderoben varje dag kan kännas som en enkel garanti för att passa in. Men vår besatthet av hygien och tvätt kostar - i form av energi, vatten, fibrer, tvättmedel och utsläpp. Mer om det snart!

Jag gjorde ett experiment under en månad hemma. Vi är fyra personer i familjen och vi tvättar ungefär fyra tvättmaskiner per veckan. Men genom att utmana vanan och inte automatiskt slänga kläderna i tvättkorgen, utan i stället hänga upp dem i slutet av dagen och mista dem med någon av Pure Effects mister för att de ska lukta fräscht och ta bort fläckar, lyckades vi ganska enkelt minska tvätten med en maskin per vecka, alltså cirka 25 procent.

Så vad kostar tvättandet oss, som människor och på planetnivå?

Energi - Tvättmaskinen är en av de saker i hemmet som använder mycket elektricitet. Ungefär 1,4 kWh för 4 kilo tvätt vid 60 grader. Samma mängd tvätt vid 40 grader förbrukar endast 0,6 kWh. En torktumlare kräver tre gånger så mycket energi som en tvättmaskin.
Vatten - En tvätt i en tvättmaskin förbrukar cirka 50 liter vatten. I vårt case kan vi spara 2600 liter per år när vi minskar på tvätten med 25%.
Utsläpp - Varje gång du tvättar ett syntetiskt plagg frigörs cirka 1 900 bitar mikroplaster som riskerar att hamna i havet och vattendragen. Tvätta i svalare temperaturer. Varmt vatten släpper ut mer mikroplaster. Tvätta syntetiska kläder mindre ofta och kortare tid.
Fibrer - När man tvättar kläder gnuggar, viker och sliter man fibrerna i plaggen, vilket naturligtvis gör att de så småningom går sönder. Idag sliter vi inte ut våra kläder, vi tvättar sönder dem.
Tvättmedel innehåller kemikalier i någon form som belastar miljön. För att få rena kläder blir vi en del av en kedja av smutsiga utsläpp. Produktion, transport och konsumtion av tvättmedel leder också till en kedja av koldioxidutsläpp.

Ta en vanlig t-shirt. I genomsnitt används den 30 gånger innan den slängs. Om vi fördubblar t-shirtens aktiva livslängd till 60 användningar innan den kastas kan vi minska koldioxidavtrycket med så mycket som 49 % enligt Mistra Future Fashion report 2019.

Det här kan vi prata länge om, och det ska vi göra! Men nu rundar vi av med detta: vill du Miska ditt klimatavtryck, ta hand om dina plagg på ett smart sätt. Hoppa över tvätt när du kan. Tillsammans kan vi minska den globala tvättandet, säkert med 30 %. Och visst kommer det ha stor effekt på vårt gemensamma puttande i rätt riktning - för en levbar framtid.

_____

 

Mode i siffror

  • Konsumtionen av kläder och skor förväntas öka med 63 procent fram till 2030, från 62 miljoner ton nu till 102 miljoner ton 2030 (European Environment Agency).
  • Den globala textilproduktionen har nästan fördubblats mellan 2000 och 2015 (Ellen MacArthur Foundation).
  • År 2020 köpte EU-medborgarna 6,6 miljoner ton kläder och skor (14,8 kg per person).
  • 85 % av allt textilavfall i USA 2018 hamnade som landfill (United States Environmental Protection Agency).

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.