Dricksvattnet kryllar av bakterier - och det är bra

Dricksvattnet kryllar av bakterier - och det är bra

Det finns ett helt ekosystem av bakterier som lever i dina dricksvattenrör - och det är bra, visar studier som denna från Lunds Universitet från 2015. Forskare upptäckte i sin studie att vårt dricksvatten renas av miljontals "goda bakterier" som finns i vattenledningar och reningsverk. Hittills har kunskapen om dem varit praktiskt taget obefintlig, men forskning som denna är på väg att ändra på det.

Det finns minst tio miljoner bakterier i ett glas rent dricksvatten. Men det är som det ska vara, menar forskarna, eftersom rent kranvatten alltid innehåller ofarliga bakterier. Dessa bakterier och andra mikrober finns i och trivs i vattenreningsverken och inuti våra vattenledningar. Detta kan ses i form av en tunn, klibbig beläggning som kallas biofilm.

Forskarna fann att mångfalden av bakteriearter i vattenledningar är enorm och att bakterier kan spela en större roll än vad man tidigare trott. De misstänker bland annat att en stor del av vattenreningen sker i rören och inte bara i vattenreningsverk, berättar Cecilia Schubert, Lunds universitet.

"Ett tidigare helt okänt ekosystem visar sig. Tidigare kunde man knappt se några bakterier alls och nu, tack vare tekniker som massiv DNA-sekvensering och flödescytometri, ser vi plötsligt åttiotusen bakterier per milliliter i dricksvatten", säger forskaren Catherine Paul. "Från att ha befunnit oss i mörkret med en ficklampa befinner vi oss nu i ett starkt upplyst rum, men det är bara ett rum. Hur många olika rum det finns i huset är också en intressant fråga!"

Läs hela artikeln
TedTalk: "Your Gut Microbiome: The Most Important Organ You’ve Never Heard Of"

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.