Glad mage med mångfald av bakterier

Glad mage med mångfald av bakterier

Sköt om din mage som en inre trädgård. Det är rådet från flera års forskning kring våra tarmar och hälsa. I våra tarmar finns det mesta av vårt livsviktiga immunförsvar, en blomstrande bakterieflora som behöver både skötsel och omtanke. Tänk dig kroppen som ett eget ekosystem och magen som din inre trädgård. ”What goes around comes around” och ”den som sår får skörda”, du vet. Om vi matar magens goda bakterier med livsmedel som de mår bra av, och undviker sådant som de inte gillar, hjälper vi oss själva till en bättre hälsa. Det finns ingen genväg, men genom att tänka på vad vi äter kan vi ge näring åt det goda och stötta våra inre kompisar.

Vår livsstil idag har gjort vår tarmflora mindre varierad än den borde vara. Undvik att förgifta din mikrobiska trädgård med konserveringsmedel, antibiotika, skräpmat och socker, menar genetikprofessorn Tim Spector som forskat mycket på vår tarmflora. Överdriven hygien, snabbmat och för lite grönsaker är viktiga förklaringar till vår försämrade tarmflora enligt tidningen Land som ställt samman de bästa råden från Tim Spector och antropologen Jeff Leach.

Råd för en gladare tarmflora:

  1. Ät varierat. Varierad kost är inte bara roligare att äta, det ger oss också en mångfald av bakterier som både tränar och stärker vårt immunförsvar.
  2. Gilla jorden. När det kommer med en smula jord in på dina grönsaker kan det också hjälpa din tarmflora på traven.
  3. Mjölkprodukter, gärna opastöriserade. Det och även mjölksyrade grönsaker är bra sätt att få i sig nyttiga bakterier.
  4. Frukt, bär, grönsaker och lök. Ät dem i smoothies och naturella, inte lika gärna josade. Satsa på fiberrika grönsaker, i de grova delarna finns de fibrer finns som ger extra näring åt dina tarmbakterier.
  5. Öppna fönstren. Släpp in den friska luften som också bär med sig naturens mångfald av bakterier in.
  6. Undvik snabba kolhydrater som i ris, socker och vitt mjöl, eftersom de gynnar inflammationsdrivande bakterier.
  7. Undvik färdigmat som hamburgare och pizza, eftersom de ofta innehåller emulgeringsmedel som gynnar dåliga bakterier.
  8. Undvik antibiotika eftersom den ofta slår brett mot vår tarmflora och riskerar att förstöra balansen. Forskning visar också på starkt samband till ökningen av resistenta bakterier pga vår tids överanvändning av antibiotika. Använd alltså bara antibiotika om du absolut måste.

Och hur ska det här gå till, när livet snurrar, jobbet kallar, tvätten ska hängas och barnen ska hämtas? När det är full fart vill vi helst inte använda vår energi till att tänka i nya banor. Det är många dagar som jag inte hinner tänka på vad min mage mår bra, men några saker har vi alltid hemma: ägg, äpplen, lök, jordnötssmör, blåbär, kaffe(!), vatten, grönsaker, frön, nötter, yoghurt och ost (gärna mögelost). Pasta och bröd äter vi mer sällan nu. Mindre korv och färdiga köttbullar. Mindre socker. Ekologiskt så ofta det går. Hellre rena smaker, kokta eller stekta råvaror, än halvfabrikat. ”Snabbmiddagarna” är ofta rester från dagen innan.

”Till sist blir det ett nytt sätt att tänka, kanske till och med ett nytt sätt att se världen – full av mikroorganismer.”

Ja ungefär så, varje litet klokare val är en bragd. Till sist blir det ett nytt sätt att tänka, kanske till och med ett nytt sätt att se världen – full av mikroorganismer. Så fira din inre trädgård och de små kompisarna i magen med något riktigt gott ikväll!

Linda Rosendahl Nordin
Pure Effect

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.