Hur rengör vi kakelfogar?

Hur rengör vi kakelfogar?

Smutsiga kakelfogar i duschen eller vid köksbänken kanske? Eller klinkerfogar som man inte längre kan se vilken färg de egentligen hade? Anledningen är ofta avlagringar från kalk i vattnet som samlar på sig rester från schampo, tvål och smuts som vi duschar av oss. Och i köket kan ju det mesta skvätta upp från matlagningen och krypa in i den porösa fogen. (Kalkavlagringar i både dusch och toalett binder upp annan smuts som gör det brunt och snubbigt. Och det kan sitta som berget.)

Men det här löser Clean Bath – effektivt men snällare mot huden och materialen än de flesta. Den rengöring bygger på tre parametrar: Kraften i produkten, tiden och den mekaniska bearbetningen (hur mycket du gnuggar typ). Har du ont om tid får du gnugga mer, eller använda ett kraftfullare medel. Orkar du inte gnugga, eller vill undvika att slita på materialet, får du öka på tiden och låta medlet verka lite längre.

Kalk kräver ett surare pH för att lösas upp, och du kan behöva ge det lite verkningstid och gnuggning. Clean Bath har ett pH på 3,5 – som en tomat ungefär. (pH-neutrala produkter har ca pH 7). De flesta andra badrumsprodukter har mycket lägre pH som sliter mer på både materialen och din hud.

Kavla upp ärmarna och gör så här:

  1. Applicera Clean Bath med en svamp eller städduk (blöt gärna upp fogen lite med vatten innan).
  2. Låt verka en stund, gärna en timme om fogarna är ljusa och inte riskerar att blekas. Tänk på att färgade fogar KAN blekas om det sitter för länge. Prova dig fram på en undangömd yta om du är fundersam!
  3. Borsta fogen med en borste (fog-, potatis-, tand-, rotborste eller liknande). På så sätt kommer du åt bättre i den porösa fogen än med en svamp.
  4. Skölj noga av med vatten och njut när du jämför med de ostädade fogarna!

PS, kom ihåg att varje rengöring gör nytta, upprepar du då och då blir fogarna renare för varje gång. Lycka till!

/Linda

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.