Hygien-noja: när rent blir för rent

Hygien-noja: när rent blir för rent

Visst har det länge varit naturligt att vara rädd för bakterier, sjukdomar och virus. Vi vill alla hålla oss friska. Efter pandemin blev det nog också ännu vanligare att försöka vara så hygienisk som möjligt. Men vi borde veta bättre - vi behöver också bakterier och andra mikroorganismer för att leva friska liv. Sanningen är att vi ofta går lite för långt i vår hygien-noja och det får både små och stora konsekvenser. 

Ökad risk för allergier och astma
På 50-talet var astma i Sverige sällsynt, men idag kämpar ungefär tio procent av befolkningen med det. Enligt Magnus Wickman på Karolinska Institutet är en orsak att vår moderna livsstil har gjort oss överdrivet rena, och när vi bekämpade vissa sjukdomar som kolera och polio, sa vi också hejdå till mikroorganismer som skyddar oss från allergier. Inte bara i Sverige, utan över hela västvärlden, ökar faktiskt astma och allergier. 

Mångfald av mikroorganismer
Forskning visar att generna i kroppens bakterier spelar en viktig roll för olika biologiska processer. Till exempel producerar tarmbakterier en betydande del av serotonin som hjälper oss att må bättre psykiskt. Upp till två tredjedelar av cirkulerande ämnen i kroppen kan härstamma från mikroorganismer, speciellt från tarmbakterier.

Ett hot mot balansen av bakterier i kroppen är antibiotikan. Även om antibiotika är riktade mot sjukdomsalstrande bakterier, kan de utrota en betydande mängd bakterier i hela kroppen och därmed störa mikrobiotans känsliga jämvikt. Det är därför jätteviktigt att inte överanvända antibiotika.

Stress och ångest 
När vi är onödigt oroliga för hygienen kan det göra att vi mår sämre psykiskt. Man kan utveckla olika psykiska sjukdomar som tvångssyndrom och hälsoångest. Att städa för mycket tar också upp mycket tid och folk kan känna sig stressade över att hinna med att vara “tillräckligt” rena. Läs gärna mer om hur vår besatthet av renlighet slukar energi och hur vi kan må när vi oroar oss för att bli sjuka.

Det är väldigt naturligt att vara rädd för att bli sjuk, det är vi alla till och från. Det viktiga är att vi lär oss mer om hur allt hänger ihop - hur vi hänger ihop med mikroorganismerna - och gör mer av det som faktiskt är bra för oss. Ibland är det bästa vi kan göra att minska på tvätten och rengöringen och ta det lugnt ett tag för både den psykiska och den fysiska hälsan. En skön tanke, häng gärna med den en stund!

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.