Pure passion med Henrik Holmèn

Pure passion med Henrik Holmèn

Namn: Henrik Holmén
Plats: Utby, Göteborg
Arbete: Tracks Recycle
Favoritplats: I ett tält vid en sjö
Familj: Sambo, två bonusbarn och två katter

Vad arbetade du med innan Tracks Recycle?
Jag hade en dröm om att jobba till sjöss när jag var liten. Så jag förverkligade drömmen och utbildade mig till sjökapten. När jag väl var klar och jobbat ett par år så kände jag att jag ville vidare och göra något nytt. Jag sökte mig iland och har därefter jobbat med säkerhet, miljö, drift och underhåll i olika roller inom sjöfart och hamn.

Vad fick dig att byta karriär och varför just sport och friluftliv?
Jag hade ett antal intensiva år i näringslivet, jagade karriär och fick möjlighet och testa mycket. Vid en punkt kände jag att nu behöver jag stanna upp och fundera igenom vad jag vill göra framöver. De senaste åren har jag alltmer grubblat över den linjära ekonomin, där vi utvinner resurser för att tillverka varor som vi sedan slänger.

Jag sa upp mig utan att ha något nytt att gå till. Min sambo hade sett att Tracks Recycle var till salu och sa på skämt att ”det kan ju vara något för dig”. Efter många möten och mycket reflektion så hade jag och fem andra delägare skrivit på köpekontraktet. Sport och friluftsliv har varit en stor del av mitt liv så det kändes fint att få arbeta med det på heltid.

Engagemanget i Tracks Recycle fick mig också att fundera över mina egna beteenden och hur jag levt mitt liv. Jag har jobbat mycket och belöningen har varit att kunna konsumera. Det är något som vi i samhället även uppmuntrar starkt; jobba mycket och köp mycket. Jag kände att jag vill arbeta med något där jag kan ge tillbaka mer än vad jag tar.

Tror du vi går åt rätt håll eller ser du framtiden som en dystopi, om vi tänker miljömässigt? 
Vi står inför en oerhört tuff omställning där vi använder oss av mer resurser än vad vi har. Det kommer krävas en stor förändring och att ändra beteenden är riktigt svårt. Jag tror vi kommer kunna ta oss igenom förändringen och förhoppningsvis lyckas vi utan att behöva slå i botten. Det är fler och fler som får upp ögonen för att något behöver göras och det nu.

Henrik Holmén 

Om vi tänker ekonomi?
Att gå från en linjär affärsmodell där vi räknar med evig tillväxt till en cirkulär modell där vi inte ser på tillväxt på samma sätt, det kommer bli tufft men är helt nödvändigt. 
svenska ekonomin är idag bara är 3,4 % Källa: https://www.ri.se/sv/nyheter/den-
svenska-ekonomin-ar-bara-34-cirkular. Om vi inte lyckas ställa om kommer naturen att kräva av oss att ställa om. Redan idag börjar vissa geografiska områden bli omöjliga att försäkra på grund av hotet om klimatkatastrofer, pengar avsätts för klimatanpassningar och dessa kostnader kommer öka kraftigt framöver.

Vilket märke kännetecknar hållbara utelivskläder/skor/accessoarer?
Det finns flera märken som har högkvalitativa produkter. Min målsättning är att möjliggöra att dessa får ett så långt liv som möjligt.

Vad blir din största utmaning för att lyckas med dina målsättningar för Tracks Recycle?
Att få människor att bryta och byta ut gamla vanor/beteenden. Vi har en stor kundgrupp som är miljömedvetna, men vi behöver få fler att förstå att cirkulär ekonomi är viktigt för att skapa en hållbar framtid.

Vad är ditt favorit-ögonblick med Pure Effect?
Privat: När jag kan spraya mina ull t-shirtar och slipper tvätta dem. På jobbet: När vi kan behandla exempelvis pjäxor enkelt och därmed ökar möjligheten att ge dem nytt liv.