Pure Passion med Jacob Becker-Christensen

Pure Passion med Jacob Becker-Christensen

Vi kom i kontakt med Jacob på de små, gröna vägarna vi driver våra bolag på. Jacob är medgrundare av det danska modemärket Nordstjerne, som han grundat tillsammans med Alissia Damkjaer. De jobbar för ansvarsfullt mode och öppenhet genom att vara äkta och öppna om hur modeverksamheten bedrivs, dess värdekedja, beslutsprocesser och kompromisser i en komplex värld. Nordenstjerne är "on a mission" att förändra modebranschen, med stor passion. Och vi applåderar!

Namn: Jacob Becker-Christensen
Plats: Århus och Köpenhamn (båda Danmark)
Bakgrund: Master i materialkemi.
Men vad är materialkemi? Det är den gren av kemin som beskriver och tar in alla användbara saker som vi har omkring oss. Du vet. Allt från gem till flygplan, hårvax till bilar, smarta telefoner, betongbroar, kaffemuggar och (inte minst) textilier och tyger. Allt detta har en viss utveckling och historia bakom sig. Materialkemin är en del av den stora, stora vetenskapen under den.
Arbete: VD för den danska innovationsplattformen LINX Association och medgrundare av det danska modemärket Nordenstjerne. Åh, och frilansande musiker - jag spelar kyrkoorgel. Och piano.



Berätta om din passion. Vad ger dig energi?
Jag gillar att lösa livets många pussel. Vare sig det är en vetenskaplig fråga om material från LINX eller ett nytt sätt att ta itu med den flodvåg av utmaningar som entreprenörskapet kastar över mig varje dag.

Och din största rädsla?
Jag ser vår värld falla offer för viljemässig desinformation, dåliga beslut och kortsiktigt tänkande. Framför allt är jag rädd för en framtid där "falska nyheter" har blivit så inrotade att hela begreppet sanning har blivit meningslöst. Där förnuftet inte längre existerar och allting bara är ett skrikande möte av åsikter.

Hur hanterar man det?
Jag argumenterar. Jag försöker fylla på med vetenskapliga resonemang där jag kan, närhelst det finns utrymme för det.

Berätta mer?
Okej, ta en titt på modebranschen. Den har ljugit genom tänderna för konsumenterna i flera år i sträck. Greenwashing. Vilket i huvudsak är konsten att lura människor att tro att det finns enkla lösningar på oerhört komplexa problem. Problem som miljö, klimat, ekosystem och så vidare. "Det är bara att köpa våra saker" så kommer allt att ordna sig på ett magiskt sätt.

Nej, världen är mer komplex och människor - konsumenter - förtjänar mer ärlighet och realism än så. Även om det kan vara svårt att förstå det hela och även om det visar på den sorgliga sanningen att det inte finns några perfekta lösningar. Det finns bara "bättre" eller "sämre" lösningar. Resten är ett spel av försiktiga kompromisser.



Är det därför du blev en del av ett nystartat modeföretag?
Nordenstjerne är ett försök att "walk the talk". Grundaren Alissia och jag ville bygga ett modemärke som inte bara skapar vackra och utsökta kläder utan också gör det på en grund av påvisbara gröna referenser. Ett varumärke - ett företag - som kan försvara sina val och kompromisser rigoröst. Och tillämpa vetenskapliga principer för att backa upp det hela om det behövs. Återigen, ingenting är perfekt. Men det finns något som heter "bästa praxis".

Vad är nästa steg?
Jag förväntar mig och tror att Nordenstjerne kommer att växa och bli ett stort, känt och betydelsefullt varumärke. Och en rungande affärssuccé. Ett namn som är tillräckligt inflytelserikt för att vara ett verkligt föredöme för andra där ute i textil- och modebranschen om hur saker och ting kan göras bättre. Inte perfekt. Men bättre.

Vad gör Pure Effect och misterna relevanta för er mission?
Resursförbrukningen är ett enormt problem i hela världen, det är svårt att ens föreställa sig hur mycket. Sötvatten inte minst. Textilindustrin förbrukar mängder, till exempel bomullsproduktionen. Vi använder inte bomull i vårt varumärke - syntetiska tyger är lättare att dokumentera och analysera - men de kräver fortfarande tvätt som alla kläder gör. Vi skulle vilja att det skulle vara mycket mer "då och då" för att minimera det övergripande, allmänna resursavtrycket från våra produkter. Människor bör tvätta när tyget är synligt smutsigt. Inte bara när det finns en förnimmelse av lukt. Pure Effect är "the magic bullet" som tar oss dit. Dessutom tycker jag att bioteknik helt enkelt är häftigt. Om vi vill ha vår nya, bättre morgondag måste vi använda hela spektrat av teknik.

Har du något favoritcitat?
Einstein sa en gång att "hela vetenskapen är inget annat än en förfining av vardagligt tänkande". Denna förfining är en del av Nordenstjernas DNA. Jag gillar det.

Tack för pratstunden Jacob, vi önskar dig lycka till med allt ert viktiga arbete!