Pure Passion med Marc-André Busque

Pure Passion med Marc-André Busque

Möt vår otroliga vän Marc André Busque - skid- och snowboardåkaren från Kanada som förutom att vara en outdoor-enthusiast, även är en kär Pure Effect ambassadör. Marc startade även nyligen en ideell förening som hjälper företag att hantera organiskt avfall. En true role model så att säga!

Namn: Marc-André Busque
Plats:
Montreal, QC, Kanada 
Passion:
Friluftsliv, löpning i bergen, baseball och filosofi
Arbete:
Marknadsutveckling för nystartade miljöföretag
Just nu: Lär mig måla med akryl. Nyligen startat en ideell verksamhet tillsammans med kollegor för att hjälpa företag att hantera det organiska avfall som genereras i deras lokaler. (www.vertuo.org)

Du är en passionerad skidåkare, eller hur? Berätta! När började du, vem introducerade dig och vem föredrar du att åka skidor med (eller ensam)?

Jag har alltid varit passionerad av vintersporter så länge jag kan minnas. Jag har varit snowboardåkare i över 15 år innan jag gjorde övergången till skidåkning för 4 år sedan. Känslan man får när man åker skidor är obeskrivlig, och att ha spelat hockey sedan jag var liten hjälpte mig att hitta balans och rytm på skidorna. Jag älskar att åka skidor med vänner från hela landet, men min favoritpartner är en kär vän som bor i Québec City och som verkligen introducerade mig till backcountry åkning.

De bästa platserna och förhållandena för alpin skidåkning i Kanada?

Alla skulle säga att klippiga bergen i väst är en av de bästa platserna att åka skidor på i hela världen, och det är svårt att säga emot. Personligen blev jag förälskad i Revelstoke i British Columbia. Terrängen är unik dess höjd (+ 2700 m), fylld av träd och egenskaper (snötäckta pillows, orörda bowls, fantastiska bäckar osv.) som du bara kan hitta i den delen av klippiga bergen. Det är också en av de platser i Kanada där man historiskt sett har fått mest snö varje år (medelvärdet är 1278 mm i Revelstoke och 1995 mm i den subalpina zonen).

Eftersom vi bor i den östra delen av Kanada, där bergen är mindre och oftast mer turistiga, började jag och mina vänner nyligen att tura för att hitta fina linjer och åka puder i provinsen Québec (där jag bor). Den passionen har verkligen vuxit under de senaste månaderna och vi har upplevt flera otroliga skidstunder när vi hittat nya spår och utforskat bergen som aldrig förr och bara njutit av vintern.

Vad är en bra klädsel för skidåkning?

Lager lager lager lager lager. Ha alltid extra lager som du kan ta av dig om du blir för varm. Ta med dig en lämplig ryggsäck för att bära det nödvändigaste. Den viktigaste delen för mig är strumporna... Ja, strumporna! Undvik blåsor och frusna tår med ett par bra strumpor (merinoull). Mina fötter blir väldigt svettiga när jag idrottar, så jag har alltid ett extra par med mig samt en rejäl mängd babypuder för att eliminera fukten i mina stövlar.

Var har du haft dina bästa stunder i backen hittills?

Varje dag i backen är en fantastisk dag. För svårt att svara på!

Finns det några alpina drömmar på din lista?

Alperna... För skidåkningen, men också för after skin ;)

Några ögonblick med Pure Effect i stugan/på resan?

Jag har alltid Pure Effect med mig i min väska/bagage när jag åker skidor. Jag älskar att resa endast med handbagage så det begränsar mängden extra kläder jag kan ta med mig. När jag avslutar min dag hänger jag mina kläder, jacka och bibs (skidbyxor) över eldstaden och sprayar Pure Effect på dem för att hålla dem fräscha inför nästa dag. Jag älskar doften av en vedeld blandat med den nordiska ekparfymen från PE. Det fungerar även på kängorna och vantarna. Vips, och min utrustning stinker inte längre!