Vad är kemtvätt egentligen?

Vad är kemtvätt egentligen?

Kemtvätt har länge varit ett självklart val för många för att hålla kläderna snygga, särskilt de som är tillverkade av känsliga material. Men vad är egentligen grejen bakom processen? Låt oss ta reda på hur kemtvätt fungerar, dess påverkan på hälsa och miljö, och om det är en ren solskenshistoria att kemtvätta.

Hur fungerar kemtvätt egentligen?

Trots sitt namn är kemtvätt inte riktigt "torr". Den baseras på flytande lösningsmedel som perkloretylen (perc) eller lösningsmedel baserade på kolväte istället för vatten. Först behandlas envisa fläckar med speciella fläckborttagningsmedel. Sedan ner i lösningsmedelsbadet där smuts, oljor och fläckar löses upp. Slutligen torkas kläderna och pressas.

Perkloretylen (perc) är en rätt stygg kemikalie som vanligtvis används i kemtvätt. Trots att den har klassificerats som en toxin av hälsoexperter, används den fortfarande i stor utsträckning inom branschen. EPA klassificerade den till och med som en "sannolik mänsklig cancerogen" år 2012, vilket innebär att den kan öka risken för cancer vid långvarig exponering. Studier har även kopplat perc till olika former av cancer. Märkligt nog är den inte förbjuden i Sverige.

Men perc är inte bara oroande för dem som bär kläder som kemtvättats. Den utgör också risker såklart för arbetare inom kemtvätt och personer som bor nära anläggningarna där kemtvätten utförs.

Kemtvättbranschen har haft det tufft miljömässigt på grund av användningen av kemikalier som perc. Men de gör framsteg med nyare maskiner och slutna system för att minska utsläppen. Alternativ som wetcleaning, kolväte och det nya rengöringsmedlet K4 utforskas för att minska användningen av perc. Branschen brottas dock med diskussioner om att förbjuda perc medan EU utreder frågan.
 

Det absolut mindre bra med kemtvätt:

Hälsorisker: Det huvudsakliga lösningsmedlet som används, perc, är inte precis en favorit bland hälsoexperter - det har kopplats till huvudvärk, yrsel och till och med allvarligare hälsoproblem vid långvarig exponering.

Miljöpåverkan: Perc och andra lösningsmedel kan orsaka stor skada på miljön genom att förorena luft, mark och vatten och skapa alla möjliga problem för djurlivet.

Energislukare: Kemtvättmaskiner drar mycket energi, vilket inte direkt hjälper oss att bekämpa klimatförändringarna.

Dyrt: Kemtvätt kan verkligen tömma plånboken, särskilt om du har en garderob full av kläder som du tänker behöver kemtvättas, och det har blivit en vana för dig


Så vilka alternativ finns det?

Go Green: Vissa kemtvättar erbjuder miljövänliga alternativ som använder icke-toxiska lösningsmedel.

Go Wet: Wetcleaning är ett vattenbaserat alternativ som är skonsammare mot planeten och hälsan.

Do It Yourself: För kläder med tvättlapp som hävdar att de är "endast kemtvätt", kanske du blir förvånad över hur bra lite handtvätt eller fläckborttagning kan fungera. Och du känner till vårt bästa life hack - häng, spraya, och upprepa med Pure Effects mister. (Sprayen tar till och med ofta bort fläckar om du ger dem ett par sprejningar när de fortfarande är färska).

Som konsument är det viktigt ändå att vi känner till kemtvättens påverkan och överväger grönare alternativ innan vi bara slentrianmässigt kör på nästa tvätt. High five!

 

För mer läsning:

https://timesofindia.indiatimes.com/home/science/dry-cleaned-clothes-may-have-toxic-chemical-that-could-affect-kidneys/articleshow/62576671.cms 

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2022/jul/12/clean-and-green-how-to-pick-a-dry-cleaner-thats-good-for-the-environment-and-you

https://hylte.naturskyddsforeningen.se/wp-content/uploads/sites/232/2014/03/Kemtvatt-rr-2014_1.pdf

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2016/nov/18/dry-cleaning-toxic-process-carcinogen-cancer

https://www.svanen.se/for-foretag/kriterier-ansokan-avgifter/alternativ-kemtvatt-094/

 

Laisser un commentaire

Veuillez noter que les commentaires doivent être approuvés avant d'être publiés.