Textile Care Guide

Framtiden kräver nya sätt att tänka och bete oss. Som att skippa tvätten för att hjälpa dina textiler att hålla längre. Textile Care by Pure Effect hjälper dig att förlänga livet på textiler. Grundtanken är att fräscha upp (ta bort lukt och fläckar) istället för att slentriantvätta. Och voilà! så räddar vi fibrer, impregnering, tryck och förlänger livet på både tvättbara och icke-tvättbara prylar. OCH det sparar vatten, energi, ja minskar hela vårt totala klimatavtryck. What´s not to like? 

TEXTILE CARE BY PURE EFFECT 
Grunden till allt är våra uppfräschande mister. Spraya direkt på textilen för att ta bort lukt och många fläckar. Ta hjälp av en trasa att badda med, som absorberar vätskan och fläcken. (Har du ingen trasa till hands fungerar en handduk eller robustare papper, som inte lämnar pappersrester efter sig.) 

Clothing & Shoe Mist 75 ml - praktisk storlek för mindre ytor som kläder, skor och när du reser.
Textile Mist 500 ml - för dig som är storanvändare och för större ytor, som mattor, möbler och klädslar.

Och när tvätt känns som ett måste föreslår vi vår nya Laundry Wash.

Laundry Wash 500 ml - ett tvättmedel för ALLA textilier, även känsliga material som ull. Rengör mest effektivt vid låga temperaturer (30-40 °C). Visste du förresten att tvätt i 40 grader drar ungefär hälften så mycket energi som en tvätt i 60 grader?

 

       

 

FLÄCKAR OCH LUKT - VÅRA BÄSTA LIFE HACKS 

 • Ta itu med fläcken så tidigt som möjligt. Ju kortare tid en fläck hinner tränga in och missfärga fibern, desto lättare blir den att ta bort.
 • Börja med att torka av all smuts du kan försiktigt (organisk smuts/matrest etc). Sedan har formulan en chans att bryta ner resten.
 • Spraya generöst för att täcka fläcken. Tänk på att en fläck skall lösas, inte gnidas bort.
 • Badda sen på fläcken (men gnugga aldrig) med en ren (våt eller torr) ljus trasa eller en pappershandduk som inte färgar av sig eller lämnar pappersrester. Gnugga inte, eftersom fläcken kan tryckas in i tygets fibrer och bli svårare att avlägsna, och gnuggande kan skapa noppor i tyget.
 • Ge det tid. Tänk på processen som "slow cleaning" och bakteriekulturen behöver lite mer tid för att bryta ner fläcken. Upprepa vid behov, då och då. Förbättringar kan synas flera veckor efter att behandlingen påbörjats. Läs mer om logiken kring Sinners cirkel längre ner.
 • Fläckborttagning next level: se tipsen längre ner på sidan.  
 • Om du inte lyckas: tvätta det som kan tvättas i tvättmaskinen (klädslar, överdrag). Eller, om det inte är möjligt att tvätta - blanda Laundry Wash med vatten (dosering 1:200) i en sprayflaska och behandla fläcken på samma sätt som ovan. Eller varför inte låta någon brodera över något vackert över fläcken, som i den japanska konstformen kintsugi: skönheten i "gyllene ärr". 

 

 

NÄR DU SKA TVÄTTA - VÅRA BÄSTA LIFEHACKS

 • Vi tror på enkelhet, Laundry Simplified. Därför behöver du till vardags bara ETT tvättmedel till all tvätt. (Vill du sen göra speciella insatser med återfettning och impregnering till exempel kan du komplettera med andra produkter).
 • Blanda inte vita och färgade textilier i samma maskin, för att undvika att de färgade textfilerna "blöder" över till de ljusa.
 • Stäng dragkedjor för att undvika hål och andra skador i textilierna.
 • Behandla fläckar så fort som möjligt för att undvika att de påverkar fibern för länge.
 • Tvätta i låg temperatur så ofta som möjligt för att spara energi, vatten, fibrer och minska slitaget på dina textilier. 40°C drar cirka hälften så mycket energi som tvätt i 60°C.
 • Häng upp tvätten så fort som möjligt när maskinen är klar. Lämna aldrig tvätten i tvättmaskinen längre än nödvändigt, eftersom det lätt skapar dålig lukt.
 • Skippa sköljmedel. Det mesta försvinner ut med avloppsvattnet och påverkar våra vattendrag, och handdukar får exempelvis sämre absorptionsförmåga av sköljmedel. 
 • Skippa torktumling. Att använda värme för att få bort fukt är väldigt energikrävande. Och det förstör fibrerna, kolla bara i luddfacket så ser du vad som lossnar :)
 • Förebygg dålig lukt, rester och biofilm i maskinen genom att köra en tom maskin i hög temperatur (75-95 grader) då och då. Lämna lucka och tvättmedelsfack öppna för ventilation.
 • Glöm myten att alla enzymtvättmedel skadar ull och silke. Laundry Wash formula innehåller inte enzymet proteas, vilket skulle orsaka problem för silke och ull. Vi använder främst ett lipasenzym, och formulans egenskaper gör den lämplig även för känslig ull och silke. 

SINNERS CIRKEL - GRUNDEN FÖR ALL RENGÖRING

Fyra faktorer avgör effektiviteten när du gör rent något: tid, mekanisk kraft, kemi och temperatur. Cirkeln förblir alltid sluten - om en eller två av de fyra faktorerna ökas kan de andra faktorerna minskas. Om en faktor minskas måste de andra faktorerna ökas. Ja du förstår. Och när du förstår sambandet mellan de fyra faktorerna blir även de mest utmanande rengörings- och tvättfrågorna mer logiska och lättare att hantera.

Slutsatsen blir alltså att om du börjar med mindre tuff kemi och lägre temperatur måste du förmodligen ge rengöringsprocessen mer tid och/eller mekanisk kraft. Om du inte har tid måste du förmodligen välja varmare temperatur eller tuffare kemikalier. Och varje val har sin konsekvens - på textilen, miljön, hälsan och så vidare. Rengöring är ett hantverk och resultatet blir fint när du bryr dig om förutsättningarna. Sorry to say, det finns inga standardlösning eller supermedel som löser allt, utan påverkan på materialet, hälsan eller miljön. 

TACK FÖR ATT DU BRYR DIG!
Det här var våra snabba textilvårdsguide om hur du kan ta hand om dina kläder, möbler och andra textilprylar så att de lever längre. För att du älskar dem, och för att lösningen till många av våra klimat- och energiutmaningar idag är cirkularitet och se till att grejer håller längre. Vi hoppas du fått en hjälpsam puff dit du vill och lärt dig lite mer om mikrobiell rengöring. Hör gärna av dig till oss med dina specifika lukt- och fläckutmaningar så ser vi hur vi kan lösa dem tillsammans. 

Happy Cleaning!